Wie of wat is nog veilig? Zelfs de doden krijgen geen respect


Let’s Talk, Lifestyle / maandag, januari 7th, 2019

Wederom ben ik geveld door een hevige verkoudheid, waardoor ik praktisch de hele nacht wakker gelegen heb. Voordeel hiervan was wel weer dat ik het belangrijkste gedeelte van de Golden Globes in de livestream op Youtube heb kunnen zien- namelijk de winnaars in de categorieën: best actor en best drama motion picture. Iedereen weet denk ik wel dat de Golden Globe winnaars zo’n beetje de rode draad zijn voor de winnende Oscars volgende maand en ik was zo blij te zien dat Rami Malek die natuurlijk een fenomenale rol als Freddie Mercury heeft neergezet welverdiend de Globe voor beste acteur gewonnen heeft.

Vervolgens was de categorie beste film aan de beurt en dit was een spannende want onder andere deed ook A Star is Born een gooi naar deze prestigieuze prijs. Ik vond het heel spannend en was ook mega blij te zien dat Bohemian Rhapsody met de eer aan de haal ging.

Na al die jaren krijgt Freddie Mercury en Queen eindelijk hun eerbetoon niet alleen in de muziekbusiness maar ook in de filmwereld. De impact die het levensverhaal van Freddie gemaakt heeft op de mensen is gewoon immens en zijn prestaties, de prestaties van Brian May, John Deacon en Roger Taylor verdienen het om ook cinematisch de wereld te veroveren. Het is een prachtige film, in mijn inziens inderdaad de beste film van 2018, maar die blijdschap voor het winnen van de Golden Globe was van korte duur want deze wordt nu alweer overschaduwt door social media.

Wat is er aan de hand?

Normaliter houd ik me vrij afzijdig van alle maatschappelijke discussies als #metoo en timesup. Uiteraard heb ik hierover een mening, maar ik meng me hier liever niet in. Maar nu Bohemian onder vuur ligt gaat me dit toch wel erg aan het hart. Ik vind dat er grenzen moeten zitten aan straffen uitdelen en ondanks dat het rechtssysteem kan falen, vind ik nog steeds dat dit soort zaken daar behoren, in een rechtszaal. Als we allemaal via social media voor rechter, jury en beul gaan spelen kan iedereen aan de schandpaal genageld worden. En laten we heel eerlijk zijn is dat niet precies hetgeen dat er al een tijdje gebeurt? Mannen in de acteerbusiness worden links en rechts ontslagen, zonder rechtspraak, zonder bewijs, zonder enig hoor- en wederhoor. 1 persoon maakt een statement via social media en de sneeuwbal wordt alsmaar groter.

Begrijp me niet verkeerd, mannen die vrouwen op enig manier (seksueel) misbruikt te hebben dienen daarvan de harde consequenties te ondergaan. Ik praat zoiets onder geen enkele omstandigheid goed! Ik vind alleen niet dat social media het platform is om iemands leven terecht te stellen. Het lijkt momenteel wel een hype om iemand sociaal te stenigen. Want waar waargebeurde verhalen zijn, is er ook een duistere keerzijde van profiteurs of roemzoekers. En hoe filter je de leugenaars er uit? Dat is een onbegonnen zaak. Maar carrières zijn ondertussen wel teniet gedaan, reputaties voorgoed verwoest en dan nog niet eens te spreken over wat dit soort aantijgingen privé/mentaal met een mogelijk onschuldig persoon doet.

Om even terug te komen bij het punt van dit artikel- toen ik vanochtend wakker werd zat mijn hele tijdlijn van Twitter volgespamd met het boycotten van Bohemian Rhapsody. De film zou onterecht de Golden Globe voor beste film gewonnen hebben, waarmee dus indirect Rami Malek (blijkbaar) zijn prijs voor beste acteur niet verdiend heeft. En waarom? Omdat de regisseur vermoedelijke seksuele indiscreties in het verleden heeft begaan. Bryan Singer. De man die nu onder vuur ligt en daarmee dus ook het passie project van Queens- Brian May en Roger Taylor.

Bohemian Rhapsody is 1 november 2018 wereldwijd gereleased en nu bij het winnen van prestigieuze filmprijzen moet ook deze film het onderspit delven? Nu opeens? Niemand hoor je ergens over de afgelopen maanden, nee de film, de acteurs en de makers worden geroemd voor hun prestaties. Freddie Mercury en Queen krijgen naast hun muzikale legende status eindelijk hun plaats in de cinematische wereld. Een verhaal dat verteld moest worden En nu moet dit na het winnen van prijzen allemaal teniet gedaan worden?

 

 

Waarom?

Ik begrijp gewoon niet waarom dit soort dingen altijd achteraf gebeuren. Die film draait al maanden maar nu opeens zijn er problemen. De aantijgingen die gedaan worden aan het adres van de regisseur zijn mogelijk waar en mogelijk onwaar, wie zal het zeggen. Maar om nu op social media een heksenjacht te openen op de film en zijn overige cast en crew, waarom in vredesnaam? Laten we van het ergste uitgaan en de regisseur van Bohemian Rhapsody heeft zich inderdaad in zijn verleden schuldig gemaakt aan seksuele indiscreties, doet dit mogelijke gegeven dan ook maar iets af aan de performance van Rami Malek? Het werk dat achter de schermen verzet is om deze biopic te verwezenlijken? Is deze film er daarom minder goed om? Moet een al overleden legende en de nog levende bandleden van Queen geschoffeerd worden voor iets waar zij niets mee van doen hebben?!

Waar zijn we nu allemaal nog mee bezig? Het spijt me zeer maar ik vind echt dat dit moet ophouden. Social media is geen rechtszaal en wij met elkaar zijn geen rechters. Laat dit soort zaken zich afspelen daar waar het hoort. En stop met het verwoesten van reputaties van omringende bijstanders, waarom moeten zoveel levens en carrières vergalt worden? Wie is daarmee geholpen? De mogelijke slachtoffers? Ik dacht het niet.

Mensen zien vandaag de dag niet meer in wat voor leed ze toebrengen met een 1 simpele tweet of andere social post die viraal gaat. Hoeveel schade ze niet alleen hun doelwit toebrengen maar ook onschuldige omstanders. Wie zijn wij om levens te verwoesten? Je mag een mening hebben prima, maar een menig die zoveel schade kan toebrengen houdt die voor jezelf, of uit hem in dit soort zaken waar het hoort- bij de autoriteiten als politie, justitie en advocaten.

En nee ik zeg niet dat vrouwen hun mond moeten houden. Maar ik vind voor alle gevoelige onderwerpen dat daar wel enige discretie mee gepaard kan gaan. Waar eindigt het privé en wat is publiekelijk erfgoed?

 

 

Hoe nu verder?

Ik zie het somber in met alles dat ik zie losbarsten op social media. De release van Bohemian Rhapsody was geen punt, het succes van de grote bezoekersaantallen was geen punt, het wordt pas een punt nu deze film de cinematische geschiedenis ingaat door het winnen van welverdiende prijzen.

Kijk hoe snel carrières van voorgangers in dit soort zaken vergalt zijn. Of shows of films die geflopt zijn door al het social media geweld. Dus als er inderdaad maar genoeg ophef gemaakt gaat worden, houd ik mijn hart vast, ben ik bang dat ook Bohemian Rhapsody teniet wordt gedaan. En ja mensen ik heb een grote liefde voor Queen en Freddie Mercury. Dat is een reden dat ik nu dit artikel hieraan wijd. Want is dat niet waar Bohemian Rhapsody omdraait? Queen? Freddie? Rami Malek? Die Freddie weer tot leven gebracht heeft met zijn fenomenale eerbiedige performance?

Het leven van anderen is geen spel mensen. Kijk uit voordat je actie onderneemt, en vraag jezelf af of het echt nodig is dit online te doen of dat er ook andere manieren zijn om je recht te behalen, waarbij niet tientallen onschuldige omstanders bijkomende schade worden. Je verwoest niet alleen maar 1 leven namelijk. En daarnaast, is sociale verwoesting gerechtigheid? Is daarmee je leed verzacht? Is dat het antwoord op de pijn die je geleden hebt? Neemt dat je leed weg? Seksuele roofdieren horen achter slot en grendel waar ze niemand meer enig leed kunnen toebrengen. Laten we social media gebruiken waarvoor het bedoeld is- socialiseren, niet stigmatiseren.

Conclusie.

Ik hoop dat Bohemian Rhapsody er zonder kleerscheuren uitkomt. Dat legendarische prestaties en legendes mogen voortleven en de eer krijgen die ze verdiend hebben. Want Bohemian Rhapsody is een prachtig stuk eerbetoon die mensen nader tot elkaar behoort te brengen, en niet verscheurt hoort te worden door online hyena’s.

To be continued…..

 

Of zoals Freddie gezegd zou hebben The show must go on….

 

Something is wrong.
Instagram token error.

9 Replies to “Wie of wat is nog veilig? Zelfs de doden krijgen geen respect”

 1. Ben het zo met je eens!
  Vreselijk dat mensen dit
  Publiekelijk allemaal onder
  De aandacht brengen.
  En heel veel ook gewoon
  Willen profiteren of zelf
  Even weer in de spotlights
  Willen staan!

  X

 2. Ik ben het roerend met je eens meid dit gezeik is altijd achteraf en het komt altijd van lui die zelf niets zijn en nooit wordt iets bewezen maar de mensen die alles kwijt zijn zijn het wel kwijt. En of dir terecht is of niet who knows?
  Ik vind ook dat dit allemaal veelte ver gaat online tegenwoordig.

  Jammer dat je zoveel commentaar al krijgt op een prangend maatschappelijk hoognodig debat.

  Knuff

 3. Vind het raar dat je zulke rare opmerkingen krijgt want dit artikel is heel integer geschreven. En dat is een behoorlijke prestatie voor zo’n moeilijk onderwerp. Maar ik sluit me helemaal aan bij hoe jij het beschrijft. Ik hoop niet dat dit nieuwe gedoe negatieve invloed gaat hebben op deze prachtige film.

 4. Mee eens!
  Ik vind ook dat zulke sociale podiums verkeerd gebruikt worden.
  Het wordt een heel spektakel en ik snap gewoon niet waarom je je daaraan wil onderwerpen.

 5. Sommige berichtjes hier worden zo uit het verband getrokken. Ik vind juist dat je een punt hebt en dat het lijkt alsof alles kapot gemaakt moet worden of het er nu wel of niet iets mee van doen heeft. Net wat jij zegt wat doet het er toe wat die regisseur heeft gedaan? Hij alleen is verantwoordelijk, niet de film of de cast en crew

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.