Trek jij altijd iemand aan met bindingsangst? Dat komt misschien hier wel door


Love & Life, Storytime / maandag, mei 27th, 2019

Verlatingsangst en bindingsangst hebben meer met elkaar te maken dan je wellicht denkt.

Je bent met een superleuk persoon aan het daten. Maar wanneer jij plannen wil maken voor jullie samen, voorstelt om elkaars vrienden te leren kennen of vraagt of jullie nou eigenlijk samen zijn, komt de ander ineens met een verhaal opzetten dat hij of zij geen relatie wil of draait er lekker cryptisch omheen. En dat terwijl jij dacht dat jullie het net zo leuk hadden. Story of your life. We hebben het denk ik allemaal weleens meegemaakt, maar het lijkt de één net wat vaker te overkomen dan de ander. Heb jij altijd de pech dat je mensen met bindingsangst aantrekt? Dat heeft dus een reden!

Verlatingsangst en bindingsangst

De oorzaak is waarschijnlijk niet iets wat je zou verwachten, maar wel iets wat je heel erg gaat helpen. Jij bent namelijk zelf de persoon die iets aan “het probleem” kan doen. Om te weten waardoor het probleem komt, is het belangrijk om te weten wat bindingsangst en verlatingsangst inhoudt.

Bindingsangst

Als iemand last heeft van bindingsangst, vindt die persoon het heel moeilijk om zich aan iemand anders te hechten. Hij of zij vindt je wel leuk, maar wil zijn of haar vrijheid ook niet kwijt. Ook al hebben jullie het erg fijn samen, een serieuze relatie lijkt er niet in te zitten. Iemand met bindingsangst is bang om afgewezen te worden en zorgt er zelf voor om die (eventuele) afwijzing voor te zijn. Ze willen dat relaties nooit te intiem worden, omdat hij of zij dan kwetsbaar is en dat is precies wat iemand met bindingsangst niet wil. Vaak komt dit door een gebeurtenis uit het verleden.

Verlatingsangst

De naam verlatingsangst zegt eigenlijk al heel veel. Het komt veel bij kinderen voor, maar er zijn ook genoeg volwassenen die er last van hebben. Als je verlatingsangst hebt, ben je bang om iemand kwijt te raken. Dit gaat vaak om de persoon met wie je samen bent, maar kan ook gaan om familie of vrienden. Achter bindingsangst gaat vaak een verlatingsangst schuil. Dat betekent niet dat iedereen met bindingsangst ook verlatingsangst heeft, of andersom. Wel is het zo dat die twee elkaar vaak aantrekken. Iemand met bindingsangst trekt iemand aan die verlatingsangst heeft en andersom. Het gebeurt niet bewust, maar jullie herkennen elkaars gedrag. Hierdoor ontstaat een soort magnetische aantrekkingskracht. De persoon met bindingsangst stoot iemand af, waardoor de persoon met verlatingsangst extra hard gaat trekken. Je gaat nog meer je best doen om iemand te behouden, totdat je er klaar mee bent. En dan komt de persoon met bindingsangst weer terug, om je vervolgens weer af te stoten.

Herkenbaar?

Herken je deze situatie? Dan bestaat de kans dat jij last hebt van verlatingsangst. Je valt op iemand met bindingsangst, omdat je zelf ook bang bent om jezelf te binden. Doordat je op iemand valt die niet beschikbaar is, ga je geen “echte” relatie aan en kan je ook niet gekwetst worden (denk je). Je beschermt jezelf dus eigenlijk, zodat je niet (opnieuw) verlaten wordt.

Wat kun je doen?

Om “het probleem” op te lossen, is het belangrijk om goed naar jezelf te kijken. Kan je je vinden in een van deze tekenen of val je altijd op onbereikbare mensen? Bedenk dan goed of jij hier misschien een aandeel in hebt. Als je dit niet doet, blijft het zich herhalen en dat wil je niet. Kijk dus kritisch naar jezelf en probeer niet te veel te wijzen naar een ander. Iemand moet echt volledig voor jou gaan, anders kun je beter afstand van hem of haar nemen.

Something is wrong.
Instagram token error.

13 Replies to “Trek jij altijd iemand aan met bindingsangst? Dat komt misschien hier wel door”

  1. Als ik dit zo lees begrijp ik eindelijk de situatie waar ik in zit met mijn “date/vriend” ik probeer iedere keer het gesprek aan te sturen wat we zijn en waar dit naar toe gaat en ik krijg alleen absurde antwoorden. Ik ben zelf ook niet scheutig met me binden maar dat is meer omdat ik hem niet kwijt wil dus deze blogpost maakt wel heel veel voor mij duidelijk. Alleen de uitkomst is gewoon fucked betekent dat ik hem hoe dan ook “kwijtraak” ondanks dat ik hem nooit gehad heb of ga krijgen :’-(

  2. Ik reageer de laatste niet meer omdat je veel vrouw georiënteerde berichten plaatst maar ik voelde me nu toch even als man verplicht om wel even te reageren. In weet wat voor kut spelletjes wij mannen kunnen spelen en vrouwen voor enkele voordelen aan het lijntje houden maar jullie vrouwen moeten gewoon leren dat niet ieder klein positief ding een signaal is voor meer. Soms is een kruimel gewoon een kruimel. Als we alles van onszelf willen delen met iemand dan gaan we daar ook helemaal voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.