Recap | 13 Reasons Why seizoen 3 – een beetje van de serie en een beetje van mij


Films en series, Health & More, Let’s Talk / donderdag, augustus 29th, 2019

Recap | 13 Reasons Why

Het derde seizoen van 13 Reasons Why is afgelopen 23 augustus ge-released op Netflix. En natuurlijk ben ik direct gaan bingen. Ondanks de zware content, vind ik de serie van groot maatschappelijk belang. De onderwerpen als zelfmoord, seksueel geweld/misbruik, racisme, mentale gezondheid zijn door deze serie onderwerp van conversatie geworden.

Wat je mening ook maar is over deze serie, het fungeert wel als een katalysator om deze moeilijke onderwerpen begaanbaar te maken. En dat is juist hetgeen dat deze maatschappij nu zo nodig is, taboe’s doorbreken, een gesprek, het open staan ervoor.

*Let op kan spoilers bevatten!

In seizoen twee zagen we natuurlijk het hele fysieke en emotionele leed dat Tyler Down heeft moeten ondergaan. Het brute geweld dat hiermee gepaard ging heeft mij helemaal ontredderd tijdens het kijken. Het heeft mij zo tot op mijn kern geshockeerd dat ik er helemaal naar van was. Maar juist dat is wat deze serie zo belangrijk maakt- het zet je aan het denken, het stelt de huidige problematiek aan de orde, het geeft de verkrachtingscultuur geen podium meer en de slachtoffers en overlevers van seksueel misbruik krijgen een stem.

In seizoen twee zagen we ook dat de daden van een verkrachter dismissed werden voor de wet. De rechter was op de hand van de verkrachter en sprak hem dan ook vrij. Waardoor de ernst van wat hij gedaan had niet erkend werd, geen straf, geen erkenning voor zijn slachtoffers. Again, wtf?! Maar ook dit gebeurt regelmatig. En dit moet stoppen. Dus hoe shocking deze serie ook mag zijn, het brengt wel deze problemen op de voorgrond en hopelijk kan er doordat mensen erover praten er iets veranderd worden in deze wereld.

Al veranderd het maar per persoon, en keren we terug naar het geven en nemen, het luisteren, het er zijn voor een ander. En realiseren we het fundamentele punt “elkaars gevoelens erkennen”. Dat is het belangrijkste dat je kunt doen als mens voor een ander- ik ben er voor je, je bent veilig bij mij, je kunt praten met mij, ik geloof je.

Seizoen drie.

In dit seizoen komen we erachter dat Bryce Walker (de verkrachter van de voorgaande seizoenen) vermoord is. De centrale vraag van dit seizoen is dan ook “wie het gedaan heeft”. We zien dat iedereen een motief had, we zien wat voor impact dit soort daden heeft op het leven van een persoon, wat voor kettingreactie het eigenlijk veroorzaakt. En hoeveel leed er huist in de levens van teveel mensen.

Ondanks dit alles, zien we ook een vriendengroep die voor elkaar door het vuur gaan, een band die hechter is dan bloed. En vooral dit is mij bijgebleven na het kijken van dit derde seizoen. Ondanks de zware toon van de serie, gaf dit seizoen ook wat ruimte voor soms wat humor en voor het “leven met en het leven erna”.

De personages in de serie die overlevers zijn van seksueel misbruik (o.a. Jessica, Tyler) zien we hun leven herpakken, we zien hun strijd, we zien hun kracht. En stukje bij beetje zien we dat ze de controle over hun leven, hun lichaam, hun psyche weer terug nemen. Ik heb zoveel bewondering voor de manier waarop de schrijvers van deze serie dit hebben terug laten komen in de show. Het voelde een beetje als reïncarnatie, als een feniks die herrijst uit zijn as. Hierdoor kunnen slachtoffers van seksueel misbruik zich gesterkt voelen. Want doorvechten is zo belangrijk. Het is zo belangrijk om gewoonweg het leven te overleven, no matter what, that’s all that matters.

13 Reasons Why is een heftige emotionele serie, maar die echte problematiek portreert. Hoe vaak oordelen we wel niet over een ander? En dit is een retorische vraag, want laten we eerlijk zijn dat is gewoon hoe wij mensen in elkaar steken, oordelen, zien wat we willen zien. Als we ons eens wat meer verdiepen in een ander, ons meer openstelden voor iets anders dan onze eigen tunnelvisie, dan zou de wereld er stukje bij beetje steeds iets beter uit gaan zien.

En dat is vooral de boodschap die ik denk ik mee wil geven met dit blog artikel. Je weet nooit wat zich afspeelt achter gesloten deuren, je hebt geen idee waar een persoon mee kan worstelen, laat elkaar in hun waarde, en heb een open geest, steun elkaar in plaats van elkaar af te branden en te misgunnen. Sommige dingen gebeuren voor een reden en andere dingen gebeuren gewoon. Reik elkaar gewoon een helpende hand, dat zijn we allemaal nodig. Een beetje begrip, geloof en steun. Laten we beginnen bij onszelf. En laten we het vandaag beter doen dan gisteren.

Voor hulp bij een crisis bezoek dan 13reasonswhy.info en selecteer Netherlands.

Something is wrong.
Instagram token error.

5 Replies to “Recap | 13 Reasons Why seizoen 3 – een beetje van de serie en een beetje van mij”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.