Storytime

Online shaming wat doen we elkaar aan!?

Waar gaat dit toch allemaal heen?

Vandaag de dag is het zo ontzettend gemakkelijk om iemand met de grond gelijk te maken, mocht je daar als ziek individu interesse in hebben. Waarom iemand dit soort schade bewust zou willen aanrichten is mij een raadsel maar helaas gebeurt dit teveel. Sinds de opkomst van het internet en social media is de drempel nagenoeg verdwenen om iemand af te zeiken. In mijn puberteit als je iemand wilde treiteren moest je de ballen al hebben om dat persoonlijk te doen. Er was geen internet, er waren geen mobieltjes en geen social media. Maar vandaag de dag is er zelfs een app waar de jeugd elkaar kan afzeiken en de meeste kinderen hebben dit ook nog eens op hun telefoons staan, why? Waarom die behoefte om elkaar kapot te willen maken? Want is hier de meerwaarde van?

Online shaming is permanente schade

Met dit soort afzeik/pest apps is er op het internet een ruimte gereserveerd voor dit soort personen. Net als met Facebook pagina`s of in groepschats op Whatsapp en Telegram. Allemaal middelen om een ander te verwoesten. Maar veelal wordt vergeten dat dit soort dingen, al mag het in jou ogen klein lijken, dit soort dingen gaan niet weg ze blijven je achtervolgen. Internet is permanent. Jou beledigingen, bedreigingen of een ander soort van nare woorden over een ander laten een blijvende voetafdruk online achter maar ook bij mensen IRL. Iemands reputatie kan in minder dan een minuut om zeep geholpen worden. En de gevolgen hiervan kunnen catastrofaal zijn. Teveel mensen realiseren zich dit niet. Want zij vinden het misschien grappig om een ander online uit te maken voor hoer. Wat als dit meisje een publiekelijk beroep uitoefent of wil uitoefenen en haar carrière staat of valt met haar naam? Dan kan zij zich eerst verdedigen dat ze echt geen hoer is. Dit is als er überhaupt iemand is die naar haar wil luisteren. Of een boos ex vriendinnetje wil wraak op haar voormalig vriendje want hij is vreemdgegaan en schrijft online dat hij een kinderverkrachter is. Wat als deze jongen een leraar is of wil worden of een ander beroep met kinderen wil uitoefenen? Denk maar niet dat hij een baan als leraar krijgt of überhaupt met kinderen kan werken als zijn online status kinderverkrachter is. Het interesseert een werkgever echt niet of dit de waarheid is of niet. Het gerucht is voldoende grond om jou niet aan te nemen. Want jou online reputatie is niet goed voor de reputatie van het bedrijf. Ironisch of niet? Dit verdomde domino-effect.

Denk twee keer na

Die nare shit mag geschreven of gezegd worden in een opwelling. Maar wat voor jou een opwelling is, is voor een ander blijvende schade waarvoor iemand zich de rest van hun leven voor moet verklaren. Stop met elkaar met de grond gelijk te maken, stop met elkaar op internet te verwoesten. Wat als jou dit zou overkomen? Hoe zou jij je voelen als een wildvreemd persoon je aanspreekt hierover? Over iets dat niets te doen heeft met jou maar waar mensen jou online wel voor beschuldigen? En al dit alles strekt zich natuurlijk niet louter tot de jeugd of volwassenen die elkaar individueel online willen afzeiken. Dit geldt voor alle negativiteit. Iedere overtrokken recensie over een product, reis of bedrijf of wat dan ook. Hoe klote je ergens ook over voelt, nuanceer het eerst voordat je het online vereeuwigd. Want jou woorden staan virtueel gegrift. Natuurlijk kunnen we een kritieke recensie schrijven maar laten we het binnen perken houden en bij de waarheid blijven en het even een keer nalezen voordat we het online gooien. Dit klinkt misschien zeikerig, maar geloof mij pas als je weet wat een online shaming met je doet realiseer jij je wat voor impact dit werkelijk kan hebben op je leven.

Ik spreek uit ervaring

Helaas weet ik maar al te goed hoe dit voelt. Ook mijn goede reputatie en naam is bezoedeld. Het berust op geen enkele waarheden, maar ik ondervind er helaas nog te vaak gevolgen van. Mijn online shaming is begonnen toen ik tegen mijn wil vast zat in Turkije begin 2011. Ik had geen internet toegang, geen zicht op wat zich op Nederlandse bodem afspeelde. Maar daar zou ik snel achter komen toen ik eindelijk uit die hel ontsnapt was en terug was op Nederlandse bodem. Van mijn hele goede reputatie en naam was niets meer over. Politie kon toen niets voor mij doen want dit soort internet wreedheden waren niet echt gebruikelijk. Ik stond er moederziel alleen voor. Er zijn zoveel mensen geweest die mij veroordeeld hebben voor shit waar ik niets mee te maken heb gehad. Shit die online neergepend is door gefrustreerde mensen. Mensen die dachten dat ik onder vrijwillige motieven in Turkije zat. Mensen die dachten dat ik vrijwillig van de 1 op andere dag hun de rug toegedraaid had en mijn hele toekomst hier in Nederland vergooide. Die mensen wilden mij even een lesje leren. En lesje die ik nooit had hoeven leren want de realiteit was heel anders dan zij ooit hadden kunnen denken.

Leren wie je echt goed gezind zijn

Ik heb in de afgelopen jaren echt wel geleerd wie mijn mensen zijn. Mensen die ik geen uitleg verschuldigd was omdat zij dondersgoed wisten wie de ware Stephanie is. En deze mensen koester ik meer dan wie ook. Meer dan zij ooit zullen weten. Maar helaas ben ik door dat online shaming ook veel mensen kwijtgeraakt. Of naja helaas, nee niet helaas. Ik ben blij dat deze mensen vertrokken zijn uit mijn leven, want deze mensen was het niet te doen om de ware Stephanie. Zij hebben geen donder gegeven om mij. Anders druk je er niet binnen no-time een label op. Anders huppel je niet als leeghoofd achter de rest aan. Ik vorm mijn mening over een persoon zelf. Daar ben ik geen roddels van anderen voor nodig, of nare dingen die geschreven worden of wat dan ook. Dat interesseert mij totaal niet. Ik ga louter af op de persoon zelf en ik heb meer dan voldoende mensenkennis om in te schatten met voor persoon ik te doen heb. Maar dit is hoe ik in het leven sta. En gelukkig met mij nog meer mensen. Maar er is gewoon teveel bullshit in de wereld. En dit lijkt zich alleen maar meer en meer te verspreiden. Dus vraag jezelf gewoon eens af of je die ene roddel wel zo serieus moet nemen. Kijk eens verder dan die mening van een ander. Vorm je eigen gedachten, voel je eigen gevoelens. Niet iedere uitgesproken mening hoeft de jouwe te zijn. Niet iedere roddel is de realiteit, niet ieder woord is de waarheid. Achter al die negativiteit die (online) gespuwd wordt kan wel een heel fijn persoon zitten die verlangd naar iemand die eindelijk eens verder kijkt dan die onzin en die hun ware ik ziet.

A random act of kindness, iedereen verdiend dat….

Cannot get other user media. API shut down by Instagram. Sorry. Display only your media.

10 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.