Hoe krijg ik mijn huishouden toch op orde ?


Random / maandag, september 10th, 2018

In onze druk bezette leventjes met carrières, gezinnen, familie, hobby’s en andere bezigheden is het soms erg moeilijk een ritme te houden in het huishouden. Zelf ben ik enorm druk in mijn hoofd, daardoor wil ik de ruimte om mij heen zo rustig mogelijk houden. Ik werk veelal vanuit huis, dus om productief te kunnen blijven en mijn werkzaamheden naar behoren uit te voeren, besteed ik iedere dag minstens een uur aan de huishouding. Zodat het geordend en opgeruimd blijft, met zo nu en dan uitzondering daar gelaten natuurlijk ;).

Hoe houd ik deze routine vast?

Is lastig soms, vooral als ik veel moet werken op een dag of sociaal druk ben. Maar eigenlijk plan ik mijn schoonmaken niet, ik heb inmiddels uitgevogeld dat het voor mij het handigste is dit te doen op de momenten dat ik onrustig ben. Dus een vol hoofd, spanning, stress whatever. Schoonmaken en deze gevoelens ben ik met elkaar gaan linken en zodoende houd ik deze routine vast.

Iedere dag heb ik wel een moment van onrust, spanning of zelfs soms stress. Ik ben erg stressgevoelig tegenwoordig, daarom heb ik een flink aantal maanden geleden besloten dat dit soort emoties niet perse louter vervelend te hoeven zijn maar dat je ze ook kunt omzetten in iets positief voor jezelf. En iets positiefs voor mij is gewoon een opgeruimd huis.

Welke dingen doe ik iedere dag?

Iedere dag maak ik de keuken schoon en zorg ik ervoor dat er geen afwas achter blijft. Niets maakt mij meer geïrriteerd dan een volle keuken met rotzooi. Ik zorg ervoor dat wanneer ik iets gegeten of gedronken heb en ik ben hier klaar mee het direct afwas. Dit doe ik met alle handelingen. Ik verzamel dus geen afwas gedurende dag, maar maak dus geregeld schoon.

Iedere dag onderhoud ik ook de vloer. Iets waar ik mij mateloos aan kan ergeren is rotzooi op de vloer die onder je voeten blijft hangen. Ik stofzuig daarom iedere dag. Doordat ik dit iedere dag even doe heb ik ook geen hele pens met werk hieraan, want ik houd het bij.

En de rest?

De rest van de basis schoonmaak zoals dweilen, de bovenverdieping en de badkamer doe ik wekelijks. Ik moet eerlijk zeggen dat dit zo nu en dan erbij in kan schieten tot een 1,5 week als ik erg druk ben maar dit komt nauwelijks voor. De toiletten boven en beneden doe ik om de 2/3 dagen.

Is dit voor iedereen haalbaar?

Naja in principe wel. Het is vooral de mindset die je echt moet omschakelen. Iedereen is moe, of heeft andere dingen waar we ons liever mee bezighouden. Zelfs met kinderen om je heen te dartelen is dit mogelijk. Zoals ik al zeg ik besteed ongeveer een uurtje per dag aan schoonmaken en dat is niet altijd in 1 keer.

Zorg dat je eerst alles op orde krijgt zoals je het graag wilt hebben en ga dan schakelen met je mindset. Houdt dit patroon voor jezelf vast en je zult zien dat wanneer je tijdens onrustige momentjes gaat schoonmaken dat het basically net zoiets is als een work-out. Het geeft dezelfde stofjes van positiviteit in je hersenen af als sporten.

Conclusie

Dit is mijn schoonmaak routine en dit is hetgeen dat erg goed werkt voor mij. Doordat ik dit al een hele tijd doe behoort dit ook gewoon tot mijn dagelijkse bezigheden en voelt dit al 1 van de taakjes van de dag. Ik zie er niet meer tegenop of wat dan ook. Juist doordat ik het negatieve ben gaan omzetten in iets fijns en positiefs voor mezelf. Misschien dat zoiets voor jou ook kan werken en een beetje meer rust brengt in je hoofd. Want laten we eerlijk zijn opgeruimd huis, opgeruimd hoofd.

Wat is jullie schoonmaak/huishouden routine? Let me know in the comments below!

Liefs,

Stephanie

X.

Cannot get other user media. API shut down by Instagram. Sorry. Display only your media.

17 Replies to “Hoe krijg ik mijn huishouden toch op orde ?”

 1. Dit is echt wel een lifehack ik heb ook iedere dag wel spanningsmomenten dat ik gewoon niet weet wat ik met mijzelf aan moet maar mijn huishouden sluipt er wel bij in dank je wel voor de tip!

 2. Leuk om te zien, al die verschillende dagelijkse taken. Ik zorg er elke dag voor dat de vaatwasser in&uit wordt geruimd, aanrecht leeg en schoon houden. De kattenbakken controleren/verschonen/de poep er uit scheppen. En her en der even wat dingen opruimen. Op dit moment gaat het anders want deze week gaan we verhuizen, chaosss.

 3. Leuk om te lezen! Wat ik elke dag doe:
  De woonkamer vegen (stofzuigen 3 of 4 x in de week)
  Vaatwasser in- en uitruimen
  Doekje over aanrecht
  Doekje over eettafel
  De was en was vouwen en opruimen
  1 keer speelgoed opruimen (of vaker als het echt een hele grote bende is)
  Wat ik vaker zou willen en moeten doen:
  Stofzuigen en dweilen
  Fornuis schoonmaken
  WC en badkamer schoonmaken
  Zooi overal opruimen (tafel ligt zo snel vol en de slaapkamer wordt ook zo snel een bende)

 4. Wij hebben een hond dus ik moet elke dag stofzuigen en dweilen.
  Elke dag opruimen. In de ochtend alle bedden opmaken, luchten en een was aanzetten. Was vouwen, elke dag wel 1. Vaatwasser uitruimen.

 5. Hier ziet het er hetzelfde uit ongeveer! Ik probeer elke dag alles opgeruimd te hebben. Wel probeer ik elke dag te stofzuigen ivm kruipende baby en verharende katten

 6. Ehm… ik doe geloof ik niets echt elke dag!Moet ik me nu zorgen maken?
  Doe het huishouden samen met mijn man (waarvan hij t meest). En dan doen we elke dag het aanrecht/tafel, de vaatwasser, was in de wasmand en slaapkamers luchten.

 7. Elke dag:
  Aanrecht
  Eet en salontafel afnemen
  Losse troepjes opruimen in het hele huis
  Wc’s
  Mijn zoon stofzuigt na het avondeten
  1 was draaien
  De droge was verdeel ik, 1 wasmand van mijn zoon, 1 van mij, 1 van mijn man, 1 met handdoeken, 1 met theedoeken/vaatdoeken
  Elke dag vouw ik 1 mand leeg
  Elke maandag:
  Eerste verdieping en zolder
  Afstoffen, stofzuigen en dweilen
  Beneden ook dweilen
  Elke donderdag:
  Woonkamer afstoffen, stofzuigen en dweilen
  Elke zaterdag:
  Badkamer en een extra klus (wat prio heeft dan)
  Dit is wel de ideale situatie hoor

 8. Dagelijks.. doe ik alleen mijn was in de wasmand en achter de honden opruimen. Verder doe ik alles 1a 2x per week. Naja wassen doe ik 1x per 3 weken ofzo, of als mijn ondergoed op is, hahaha. In mijn eentje krijg ik die wasmand nooit zo snel vol! Stofzuigen en dweilen doe ik 1x per week want met die honden is het binnen 5 min weer een troep dus waarom zou ik het vaker doen, dat is dweilen met de kraan open hier..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.