ASMR – alles dat je moet weten over deze trend


Inspiratieblog, Lifestyle / maandag, november 5th, 2018

Een poosje geleden had ik het er tijdens een gesprek met mijn bestie over dat wanneer Roza op haar kauwbotje kauwt ik daar helemaal zen van kan worden. Mijn bestie staarde me een beetje schaapachtig aan en grijnsde wat. Kortom, zoiets kwam haar niet bekend voor. Dat is gek, want ik had mijn zusje er weleens over gehoord dat zij dat soort tingly gevoelens ook ervaart wanneer haar kaketoe in de kooi zijn pitjes aan het eten was. Ik was geïntrigeerd. Heeft dit gekke rustgevende gevoel ook een naam? En waarom ervaart de ene persoon dit wel en de ander niet? Ik ging op onderzoek uit en tot mijn toch wel grote verbazing bleek er inderdaad een naam voor te zijn en het maakt zelfs al best poosje een hele opmars op het internet. Dit tingly zen gevoel heet namelijk; ASMR.

Wat is ASMR?

Autonomous sensory meridian response (ASMR) is een bepaalde gevoelssensatie gekenmerkt door een tintelend gevoel dat begint op het achterhoofd en zich uitstrekt langs de nek en rug. ASMR wordt doorgaans als aangenaam ervaren en kan opgewekt worden door bepaalde visuele of auditieve prikkels, waaronder bepaalde triggers kunnen zitten zoals zacht gefluister, het gekraak van bepaalde voorwerpen, het geluid van bepaalde activiteiten (zoals bijvoorbeeld het borstelen van haar) of iemand zien tekenen. De ervaring wordt soms ook wel omschreven als een ‘orgasme van de hersenen’. Niet iedereen is echter even gevoelig voor ASMR; sommigen ervaren het tintelende gevoel minder dan anderen of zelfs helemaal niet.

Internet en ASMR.

Het hele internet staat vol met ASMR filmpjes waarbij mensen fluisteren, met hun nagels ergens op tikken of graaien in een bakje met kralen. Ik bleek deze trend helemaal gemist te hebben en dankzij mijn eigen nieuwsgierigheid toch bekend geworden met dit tintelende wonder dat ASMR is. Liefhebbers van ASMR vinden bepaalde geluiden of beelden heerlijk ontspannend. Maar wie nog nooit van ASMR gehoord heeft of een eigen ervaring hiermee gehad heeft weet niet wat hem of haar overkomt. Ik heb tijdens mijn onderzoek meerdere reacties gezien van mensen die letterlijk reageerde met een WHAT THE FUCK IS THIS? Kortom die mensen zijn dus niet ontvankelijk voor de ASMR ervaring. Too bad for them zeg ik, want ik ben inmiddels heel erg enthousiast over deze hele movement.

De magische vier.

Liefhebbers van ASMR gebruiken het om te ontspannen, stress te verminderen en om beter in slaap te komen. Ik heb als stressgevoelige gemerkt dat ASMR echt werkt voor mij en het mij echt even los kan wurmen uit die vervelende situatie en even weer kan helpen ontspannen en het terug brengen bij mijzelf. Het opwekken van dit titelende gevoel is onder te verdelen in vier verschillende categorieën:

1. Visueel: Iemand maakt rustige repetitieve handeling met zijn handen

2. Auditief: Iemand fluistert, blaast, knispert, markeert of maakt schoon

3. Tast: Iemand streelt je, kamt of wast je haren.

4. Een combinatie van het bovenstaande.

Maar hoe kan dit toch?

Je zult nu misschien denken hoe kan het in godsnaam dat iemand helemaal in trans raakt van het borstelen van haren of het tikken met nagels op hout. Dit komt door hormonale processen in het lichaam. Bij ASMR komen de hormonen endorfine, dopamine, oxytocine en serotonine vrij. Oftewel; de stofjes die je gelukkig, ontspannen, vrolijk en slaperig maken. Al die hormonen bij elkaar opgeteld zorgen voor dat fijne gevoel. Het ASMR gevoel wordt daarom ook wel het ‘braingasm’ genoemd. Het is zo’n fijn gevoel dat het een beetje overeenkomt met een orgasme. Toch heeft het niets te maken met seks of seksuele handelingen. Je hebt wel even een moment dat je helemaal aan niks denkt en extreem relaxed bent, maar die tinteling is heel anders. Je kan het vergelijken met het gevoel dat je krijgt wanneer iemand met je haar aan het spelen is, heel fijn maar niets seksueels.

Mijn ASMR triggers.

Ik heb meerdere triggers die mij dat tintelende ontspannen gevoel geven, de grootste is het geluid van het haar borstelen, het zachtjes tikken van nagels, fluisteren, bepaalde knisperende geluiden als verpakkingen, iets openen of zoals ik al zei aan het begin van dit artikel het kauwgeluidje van Roza op dat botje. Ik ben wel meer een auditieve ASMR-er, visueel doet minder met mij dan geluiden. De ASMR ervaring is voor iedereen verschillend, iedereen heeft andere triggers die dat ontspannen gevoel bezorgen. En sommigen zullen helaas helemaal niet in staat zijn dit te ervaren. Ondanks dat er een hele ASMR movement op internet happening is, zijn er nog geen wetenschappelijke conclusies getrokken.

Ben jij na dit artikel nieuwsgierig geworden en sta je te trappelen om het ASMR gevoel te krijgen? Tik dan eens ASMR in op Youtube of bekijk kanalen van Isabel ASMR Imagination, WhispersRed, Heather Feather of Calming Escape. Wellicht ben jij na dit artikel een fervent ASMR-er of ben je één van de ongelukkigen die iets heel fijns misloopt.

Ik ben heel benieuwd naar jou ASMR ervaringen, kende je het al en ben je er gevoelig voor? Let me know in de comments below!

Liefs,

Stephanie

X.

 

Cannot get other user media. API shut down by Instagram. Sorry. Display only your media.

9 Replies to “ASMR – alles dat je moet weten over deze trend”

  1. Ik ben zeker bekend met ASMR en vind dat ook echt even ontspannen wat wel nodig soms in al die hectiek. Goed dat je hier een artikel aan wijd want dit moet echt meer bekendheid krijgen zeker hier in Nederland

  2. Geen idee wat dit is ik herken zelf dat soort sensaties ook niet ik ga vanavond wel even kijken op YouTube want ik ben inmiddels wel erg nieuwsgierig geworden

  3. Heb hier laatst in de metro ook iets over gelezen en niet meer aan gedacht wilde me Hier nog in verdiepen maar helemaal vergeten ik ga zeker even kijken of ik gevoelig ben voor asmr mocht dit het geval zijn zal ik mijn ervarjng even met je delen girl xxx

  4. Zeker ben ik bekend met asmr ik ben heel gevoelig voor zacht praten auditief en hand bewegingen visueel.
    Ik volg veel asmr artiesten op YT en vind daar echt mijn ontspanning in.
    Leuk dat je hier mensen kennis mee laat maken dit is best nog een onbekend terrein in Nederland.

  5. Ik gebruik Asmr video’s om in slaap te vallen het is inmiddels al een hele gewenning kan niet meer zonder ik vind van die breathy whispers het meest tingely maar ook bepaalde kraak geluiden kan ik heel erg rustig van worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.