Health & More

Alle pil doorslikkende mythes voor je op een rijtje én uitgezocht

Als je aan de pil bent heb je ongetwijfeld de pil weleens doorgeslikt zodat je niet ongesteld zou worden. Misschien ging je toen net op vakantie, had je een nieuwe relatie of had je gewoon geen behoefte aan al die menstruatie struggles.

Maar wat doet het doorslikken nu eigenlijk met je lichaam? Iedereen heeft er wel theorieën over. De één zegt dat je het zo vaak kunt door slikken als dat je wilt, en de ander zegt dat je dit maar maximaal 1 keer kunt doen. Dus na wat onderzoek op het internet en de informatie van (internet)dokter Seth Rankin van The Doctors London Clinic, ben ik achter de volgende antwoorden gekomen.

Wat gebeurt er met je lichaam als je twee strips van de pil doorslikt?

Het effect van de pil duurt maar 24 uur. Daarom moet je hem elke dag slikken en niet maar bijvoorbeeld 1 keer per week, aangezien je lichaam dagelijks hormonen afbreekt. Daarom is er eigenlijk geen opbouwend effect als je de pil doorslikt. Je hebt na meer dan 21 dagen de pil doorslikken geen opbouw van hormonen.

Heeft het doorslikken van de pil invloed op je vruchtbaarheid?

Er is geen bewijs gevonden dat het doorslikken van de pil je vruchtbaarheid op langere termijn aantast. Sterker nog- je vruchtbaarheid komt terug na 7 pil-vrije dagen. Dat is waarom ongeplande zwangerschappen vaak na een te lange pil-vrije periode voorkomen.

Wat gebeurt er met je baarmoederslijmvlies als je de pil doorslikt?

De pil heeft twee hormonen: oestrogeen en progesteron. Misschien weet je dat progesteron ervoor zorgt dat je baarmoederslijmvlies dikker wordt tijdens je cyclus. Dus als je twee pilstrippen doorslikt sinds je laatste menstruatie, zou je misschien verwachten dat je baarmoederslijmvlies twee keer zo dik is, waardoor je menstruatie heftiger is. Maar in werkelijkheid werkt dit dus niet zo. Er is maar weinig bewijs dat het aantal strippen anticonceptiepil gelijk staat aan de hoeveelheid bloedverlies.

Wat voor invloed heeft een continue stroom van hormonen op je huid?

Hogere oestrogeenlevels hebben een positieve invloed op je huid. Hierom wordt de pil ook vaak als behandeling voor acne gebruikt bij vrouwen. Oestrogeen stimuleert de productie van hyaluronzuur, wat ervoor zorgt dat je huid goed soepel en zacht blijft. Een recent onderzoek naar de effecten van een “verlengde cyclus” zag dat 625 vrouwen die 4 pilstrippen doorslikten minder huidproblemen hadden.

En je haar?

Seksuele hormonen als oestrogeen staan erom bekend dat ze een fantastisch effect hebben op je haar en het stimuleert een gezonde haargroei. Dat is waarom vrouwen met de ziekte alopecia in sommige gevallen de pil toegediend krijgen. Na de menopauze hebben vrouwen minder oestrogeen waardoor je haar dunner kan worden.

Anderzijds hebben zwangere vrouwen veel meer oestrogeen dan normaal, waardoor hun haar dikker en sterker kan worden. Dus in theorie heeft een verlengde cyclus door de pil een positief effect op je haar, maar dit is nog niet voldoende onderzocht.

En hoe zit het met je humeur?

We kunnen niet ontkennen dat hormonale anticonceptie een invloed kan hebben op hoe vrouwen zich voelen. Hoe meer hormonen er in je bloed zitten, hoe meer effect die hebben. Verschillende merken van de anticonceptiepil hebben verschillende doses oestrogeen en progesteron- dit is iets dat je met je huisarts kan bespreken. Hoe hoger de dosis hoe meer bijwerkingen je voelt, goede en slechte. Sommige vrouwen ervaren meer moodswings en andere voelen zich juist meer together.

Veelal kan er dus wel gesteld worden dat vrouwen meer last hebben van hun hormonen in hun pilvrije dagen dan tijdens het slikken van de pil. Dus hoe langer jij je cyclus laat duren hoe minder last jij hiervan zult hebben.

Heeft het effect op je gewicht?

De implicatie dat de pil ervoor zorgt dat vrouwen aankomen is controversieel, dit omdat artsen dat je door de jaren heen toch wel aankomt in gewicht. Maar er zijn vrouwen die daadwerkelijk door de pil een gewichtstoename merken, al is het wel lastig dat direct aan de pil te linken of aan je hormoonhuishouding. Er is in ieder geval nog geen beslissend bewijs gevonden dat je aankomt door de pil.

Is het veilig om de pil door te slikken?

Het grootste risico van de pil is dat je bloedpropjes kunt ontwikkelen die kunnen leiden tot trombose. Die trombose kan in je longen of hersenen terecht komen, wat tot een longembolie of hersenbloeding kan leiden.

Echter is er wel een onderzoek geweest tussen de link van een verlengd cycli en een toename van bloedpropjes. Meerdere onderzoeken hebben gemeten dat er een gelijk risico is tussen de traditionele pilcyclus en een verlengde cycli. Er is geen extra risico als je de pil 1,2 of 3 maand doorslikt.

Maar wat gebeurt er als je het langer dan maanden doorslikt?

De NHS waarschuwt voor het doorslikken van de pil. Niet omdat het onveilig is, maar omdat je een grotere kans hebt op tussentijdse bloedingen en bijwerkingen als een opgeblazen gevoel. Maar artsen raden soms wel aan om de pil door te slikken, bij bijvoorbeeld endometriose omdat dit een manier is de hevige menstruatiepijn te verminderen.

Evolutionair gezien hadden onze vrouwelijke voorouders veel minder menstruele cycli dan vrouwen van nu, want onze voorouders waren het grootste gedeelte van hun leven zwanger, of gaven ze borstvoeding. Dus vrouwen hebben niet iedere maand een menstruatie nodig om gezond te blijven. Het is vooral een fijne bevestiging dat je niet zwanger bent.

Dus al met al verteld deze internet dokter dat er geen bewijs is dat het doorslikken van de pil slecht is. Je loopt geen extra risico. Het is helemaal aan jou hoe frequent je ongesteld wilt worden en dat is natuurlijk hartstikke fijn! Houdt echter wel rekening met de bijwerkingen als tussentijds bloedverlies een opgeblazen gevoel met het doorslikken van de pil.

Wat voor anticonceptie gebruik jij? Gebruik je de pil of niet en zoja, slik jij de pil (weleens) door? Let me know in the comments below.

Something is wrong.
Instagram token error.

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.