De levensgevaarlijke Momo challenge wordt nu via YouTube verspreid


Let’s Talk / maandag, maart 11th, 2019

De levensgevaarlijke “momo-challenge” zou nu opduiken in (kinder)video’s

Momo is de naam van een gestoorde challenge die al een tijdje op het internet circuleert. Met name jonge kinderen moeten oppassen met de momo challenge. De zelfmoord van een 12 jarig meisje werd namelijk gelinkt aan dit bizarre “spel“. Een “spel” dat voornamelijk eerst circuleerde op Whatsapp, maar dat werd de zieke geesten achter deze psychotische wandaden “te saai” en nu duikt Momo ook op in onschuldige kinderfilmpjes op YouTube evenals in spelletjes over videogames.

Let op! De inhoud van dit artikel kan als schokkend worden ervaren, houd daar rekening mee voordat je verder leest!

Wat is de Momo Challenge?

Voorheen werd Momo voornamelijk benaderd door jongeren die dit wel een interessante uitdaging vonden. Hoe dat verder in elkaar steekt lees je zo dadelijk iets verderop. Van contact met Momo via Whatsapp wordt nog maar weinig melding gemaakt, maar Momo zou nu opeens opduiken in kinderfilmpjes via YouTube en videospelletjes. Het werkt als volgt- kinderen kijken naar een filmpje (een voorbeeld hiervan is peppa pig o.a.) of het spelen van een spelletje ineens Momo in beeld zagen komen. Dit enge gezicht verteld vervolgens dat hij alles weet over het kind dat op dat moment naar hem kijkt. Vervolgens bedreigd Momo het kind door te zeggen dat hij of zij het niet zal overleven als de aanwijzingen van Momo niet worden opgevolgd.

Kinderen worden vervolgens opgedragen om zichzelf of anderen pijn te doen. Momo verteld ze precies hoe ze dit moeten doen. Er zijn verhalen van een meisje van 3 jaar dat s’nachts wanneer haar ouders sliepen het gas van het fornuis in de keuken moest open zetten. Deed ze dit niet dat ging Momo haar ouders wat aandoen. Dit incident is gelukkig goed afgelopen door een oplettende vader. Andere verhalen zijn dat kinderen instructies krijgen om zichzelf te snijden, er zijn zelfs verhalen waarin Momo je precies uitlegt in wat je bereikt met welk soort ‘snij-techniek’ snij je horizontaal over je polsen dan ben je een lafaard en wil je aandacht en zal Momo je vinden, want die weet alles over het kindje in kwestie. Of je snijd verticaal en je hebt goed geluisterd naar Momo en er zal verser niet gebeuren.

Wie is Momo?

Momo is de naam van een angstaanjagend sculptuur dat in 2016 gemaakt is door een Japanse kunstenaar. Dit beeld is het best te omschrijven als een vrouw met een angstaanjagend gezicht, dun zwart haar en het lichaam van een vogel. Toen in 2016 de eerste beelden hiervan op het internet begonnen te circuleren werd Momo opeens razend “populair”. Wtf is er mis met de wereld zul je nu ongetwijfeld denken. “Fans” van het sculptuur deelden online foto’s en schreven daar horrorverhalen bij om het geheel nog enger te maken.

Een van die verhalen gaat over Momo als personage. Zij zou te bereiken zijn via Whatsapp en wie dat probeer, krijgt vervolgens de meest gare berichten toegestuurd. In dit geval blijkt dit absoluut niet om een hoax te gaan want er circuleren genoeg beelden op het internet waarvan je kunt zien dat mensen echt gesproken hebben met Momo. Zij ontvingen enge berichtjes, maar ook ontzettend agressieve teksten. Dit klinkt vooral als een psycho die het blijkbaar grappig vind dit soort zieke shit te doen, maar het blijkt inmiddels iets erger te zijn dan dat.

Zelfmoord door Momo

Momo gaat inmiddels over het internet als een soort “spel” of “challenge“. Jongeren worden online uitgedaagd hieraan mee te doen. Ze moeten een berichtje sturen naar Momo’s telefoonnummer, waarna ze zoals ik al zei dreigende berichtjes ontvangen. De persoon achter dit telefoonnummer doet vervolgens of hij alles weet over die persoon, om er zo voor te zorgen dat gevaarlijke opdrachten worden uitgevoerd. In september 2018 bereikte de challenge ook ons land. Hoewel er weinig bekend is over de gevolgen ervan in Nederland, waarschuwden de autoriteiten ouders wel.

Momo in kinderfilmpjes

Waar het allemaal begon met voornamelijk tieners op Whatsapp, is Momo nu terug. Want het enge poppetje verschijnt ineens in kinderfilmpjes. Daar verteld Momo de engste dingen en roept het kleine kinderen op gevaarlijke dingen te doen. Ik heb hieronder een voorbeeld van zo’n kinderfilmpje dat ik kon vinden ingevoegd. Let op: het zijn geen prettige beelden!

Zoals ik al zei het zijn onprettige beelden. Momo is een pop, een kunstwerk dat is omgetoverd tot een live spookverhaal om kinderen bang te maken, maar dat betekent niet dat je er niet voor hoeft op te passen. Het poppetje verschijnt in random kinderfilmpjes van tutorials, tot Peppa Pig, maar alle soorten kinderfilmpjes kunnen een target zijn. Het is begonnen in het buitenland maar Momo verschijnt nu ook in Nederlandse YouTube filmpjes. Het is daarom goed in de gaten te houden waar jou kinderen naar kijken. Want Momo “verbied” namelijk aan de kinderen om hierover hun ouders of broers en zussen in te lichten, want anders gaat Momo het kindje zelf in de slaap iets aandoen of diens familie.

Even voor de duidelijkheid

– Momo is een kunstwerk, en geen levend zelf opererend wezen. De pop zelf stuurt geen berichten naar mensen of filmt zichzelf. De pop niet praten of denken. In dit opzicht is het spookverhaal natuurlijk een hoax. Maar wat wel echt is, is dat er daadwerkelijk een groep mensen achter zit die misbruik maken van dit kunstwerk en daarmee anderen bang proberen te maken en erger. Update: de kunstenaar die het Momo beeld ontworpen heeft, heeft het beeld vanwege alle gevaarlijke dingen die er nu mee gebeuren VERNIETIGD! Fijn natuurlijk, maar de beelden ervan zijn al online verspreid en dat is nooit meer terug te draaien.

– De Momo challenge is niet iets om je mee bezig te houden. Het is een manier van kwaadwillende mensen om anderen tot vreselijk wandaden te drijven. Met name emotioneel gevoelige personen die zich alleen voelen in de wereld zijn hier gevoelig voor. En ervaren door middel van deze challenge een gevoel van “een doel te hebben in het leven” en “erbij te horen”. Het is een beetje te omschrijven als een soort sekte achtige praktijken. Dus blijf hiervan ver uit de buurt en neem ook geen contact met Momo op voor de “grap“.

Momo duikt op in random kinderfilmpjes, het is moeilijk te bepalen welke dat zijn, want tot op heden breid dit zich nog steeds uit. En ja, ook in Nederland. De afbeelding die verschijnt in de kinderfilmpjes is hartstikke eng, het stemmetje ook, niet iets waarvan je wilt dat je kinderen naar kijken. Houd kinderen in jou omgeving dus goed in de gaten als ze op YouTube naar video’s kijken.

– Het gevaar van Momo moet serieus genomen worden. Er wordt gezegd dat de autoriteiten, de politie, de ouders en scholen die waarschuwen voor Momo de zaak alleen maar erger maken. Dit is misschien zo als je dingen hierover deelt voor sensatie, dus DOE DAT NIET! Deel verhalen over Momo (en andere soortgelijke, gevaarlijke dingen) alleen om mensen te waarschuwen. Zodat het duidelijk wordt waarmee we te maken hebben. Zoals ik nu dus doe door middel van dit artikel.

Ik weet dat dit een zeer heftig artikel is, maar ik heb moeders onder mijn lezers zitten die mijn blogs lezen, en hoe meer bekendheid omtrent dit walgelijke onderwerp hoe eerder er ingegrepen kan worden. Ik hoop met dit artikel ouders en anderen misschien zelfs kinderen en jongeren die dit lezen te waarschuwen.

Even een update! 

Een paar uur nadat ik mijn blog gepost had is er een artikel op nu.nl gepubliceerd waarop er aangegeven wordt dat de Momo challenge nep kan zijn omdat er tot dusver nog geen bewijs gevonden is. Ik ben zelf iemand die liever het zekere voor het onzekere neemt en toch voor oplettendheid richting deze kwestie wil waken. Omdat er tot dusver geen “hard” bewijs gevonden is betekent het natuurlijk niet dat het niet bestaat. Alle verhalen worden toch ergens geboren, bronnen en ooggetuigen komen ergens weg. En ongevallen met kinderen ontstaan toch “ergens door” 

Lees het artikel van Nu.nl van een aantal uur geleden hier

De bronnen die ik gebruikt heb voor dit artikel zijn: Cosmopolitan, Panorama, Bureaujeugdenmedia, het laatste nieuws, . Beeldmateriaal komt van Google en YouTube.

Something is wrong.
Instagram token error.

12 Replies to “De levensgevaarlijke Momo challenge wordt nu via YouTube verspreid”

 1. Ik had hier nog niets over gehoord maar wat is dit ontzettend ziekelijk zeg bah

  Goed dat je wel aandacht besteed aan dit soort onderwerpen je hebt vast moeders onder je lezers zitten

  1. Jij bent echt niet goed snik en minstens zo ziekelijk als die Momo groepering. Als je zo’n hekel hebt aan Stephanie en wat ze te melden heeft dan donder gewoon een keer op en laat je negativiteit achterwege niemand dwingt je deze blogposts te lezen

  2. Je snapt wel dat dit de zoveelste keer is dat je haar bedreigt met de dood???????
   Misschien moet ze maar een keer aangifte gaan doen dan zoeken ze zo jou ip adres op en dan is het afgelopen met ziekelijke woorden geschift persoon

 2. Heb dat filmpje net bekeken en ondanks dat je gewaarschuwd had voor de inhoud ben ik er alsnog helemaal raar van. Daarmee is direct de impact van deze ziekelijke challenge bekend want als volwassenen hier al zo’n effect van merken want moeten die kinderen dan?

  Heel goed dat je hieraan een platform schenkt en mensen waarschuwt.

 3. Vreselijk dat er een opmerking bij staat dat dit voor kliks is.
  Je hebt duidelijk in je post geschreven dat het ter waarschuwing is en je hiermee anderen wilt informeren. Deze enge Momo challenge speelt al vanaf 2016 inderdaad en maakt steeds weer een comeback.
  Het is goed om dit alert te houd zeker voor ouders of jongeren die jou blog lezen.

 4. Wou net een comment plaatsen over dat artikel op NU dat ik net onderweg naar huis had gelezen maar die update had je zelf al vermeld in je blogpost.
  Ben het overigens wel met je eens dat oplettendheid nooit verkeerd is, het is toch ergens ontstaan. Wat het ook is het is fucking ziek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.