Als je deze dingen herkent heb je teveel stress


Health & More / woensdag, maart 13th, 2019

Stress. Laten we eerlijk zijn we dealen er allemaal mee op een daily basis. Maar teveel stress is natuurlijk nooit goed en dat ga je merken. Lees snel even verder waaraan.

Kwakkelen.

Je zit al weken te snotteren door een verkoudheid die niet weggaat of steeds terugkomt, buikgriep, keelontsteking of waar je ook maar mee te maken hebt. Dit is heeft dus te maken met een stresshormoon- cortisol, dat dus vrij komt als je teveel stress hebt. Dit stofje zorgt ervoor dat je de stressvolle situatie van dat moment beter aankunt. Maar teveel cortisol betekent gewoon letterlijk kommer en kwel. Het veroorzaakt hoge bloeddruk, darmklachten, hart- en vaatziekten en zelfs overgewicht en ja- dus ook dat gekwakkel.

Concentratieproblemen.

Wanneer je zo intens veel ballen in de lucht moet houden, dat het je gewoon niet meer lukt te focussen op datgene dat voor je ligt, of simpele dingen niet meer kunnen onthouden (bijvoorbeeld wat voor dag het is) dan zou het best eens kunnen dat je teveel stress hebt. En dit soort concentratie- en vergeetmomentjes kunnen een voorbode zijn van een burn-out. Het is in ieder geval een duidelijk teken aan de wand dat je even een stapje moet terug doen. Dit helpt: even diep in- en uit ademen. Relativeer je stress.

Constant hoofdpijn.

Wanneer je een alsmaar kloppende hoofdpijn hebt, kan dit goed te maken met je spanningen en stress. Remedie? Rust. Is natuurlijk een beetje tegendraads met de drukte en zorgen en het bezig willen zijn en blijven, maar echt rust is het enige dat echt helpt.

Samentrekkend ooglid.

Deze spierkrampen ontstaan vaak rondom 1 oog. En kunnen een paar minuten duren. Oorzaak: stress. Hoewel artsen nog niet precies weten hoe en waarom.

Slaapproblemen.

Na een lange, en drukke (werk)dag zou je in principe zo s’avonds in slaap moeten vallen. Een soort hoofd raakt het kussen en poef in dromenland idee. Maar als je in bed ligt te piekeren en je vooral zorgen maakt over de dag van morgen, dan is dit een overduidelijk geval van teveel stress. En dit in combinatie met opbouwend slaaptekort kan leiden tot depressies omdat een vermoeid lichaam veel minder stress kan handelen, dus ervaar je deze tekenen? Dan is het even opletten geblazen en een aantal dingen veranderen. En kan er niks veranderd worden laat je controle en zorgen los. Jou gezondheid is belangrijker dan wat ook.

Haaruitval.

Als je s’ochtends op staat en er ligt haar op je kussen of er blijft verdacht veel haar achter in je borstel dan kan dat wijzen op alopecia areata- pleksgewijze kaalheid. Je immuunsysteem valt dan onterecht je haarzakjes aan, waardoor er plaatselijk haarverlies optreed. Dit komt alleen voor bij extreme stresssituaties of een traumatische gebeurtenis. Geruststellend feitje: je haar groeit vanzelf weer terug wanneer de stress afneemt.

Kortom guys, stress is een behoorlijk ding. Het is een sluipmoordenaar. Probeer daarom zoveel mogelijk te relativeren, los te laten en jou (mentale) gezondheid voorop te zetten.

Something is wrong.
Instagram token error.

4 Replies to “Als je deze dingen herkent heb je teveel stress”

  1. Dat van dat overgewicht en stress wist ik helemaal niet maar je komt dus gewoon aan van dat stress hormoon? Lekker is dat dan!
    Informatieve blogpost meid

  2. Herken alle punten heb een burn-out momenteel heb het nog nooit zo donker gehad in mijn leven. Het is zo gemakkelijk om je gezondheid te negeren en te denken door door door maar je komt echt wel de man met de hamer tegen hoor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.